MASAK 'kara para ağı' iddialarını yalanladı
MASAK, "Türkiye'nin kara para ağına sürüklendiğine" ilişkin iddialara cevap verdi. Açıklamada, "İddialar gerçeği yansıtmıyor" denildi.

Fotoğraf: Freepik
İLGİLİ HABERLER

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne kredi, kara para aklama iddianamesinde

HEDEP Milletvekili Perihan Koca: Kara para aklamayla ilgili dişe dokunur bir yasa yok

Ayhan Bora Kaplan'la anılan Yargıtay üyesi Kocaman HSK'ye aday
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, kurumun da dahil olduğu söylenen Türkiye’de kara para ağı ile ilgili iddialara cevap verdi.
MASAK'ın yanıt verdiği iddiayı geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, sosyal medya hesabı X üzerinden dile getirmişti. Karabat, "Turpun büyüğü sadece Kıbrıs'ta değil, diğer turplar Irak ve Libya'da" diyerek yaptığı açıklamada, şu iddiayı dile getirmişti: "Irak ve Libya’dan gelen kara paranın pos cihazları üzerinden Türkiye’ye sokuluyor."
April 24, 2025
MASAK tarafından bugün yapılan açıklamada, Türkiye’nin kara para ağına sürüklendiğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken suç gelirlerine yönelik düzenlemeler yer aldı.
MASAK iddiaları yalanladı
MASAK Başkanlığınca yapılan yazılı açıklamada, ''Bazı çevreler tarafından dile getirilen 'Türkiye kara para ağına sürükleniyor' iddialarının gerçeği yansıtmadığı'' kaydedildi.
"Bazı çevreler tarafından dile getirilen 'Türkiye kara para ağına sürükleniyor' iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl başarıyla tamamlanan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF) değerlendirmesi ülkemizin kara parayla mücadelede uluslararası standartları karşıladığını ispatlamaktadır" denilen açıklamada, MASAK'ın adli mercilerle ve kolluk kuvvetleriyle sıkı iş birliği içinde kara para ile mücadelesini sürdürdüğü ifade edildi.
"Pos cihazlarıyla suç gelirlerinin aklanması önlendi"
Pos cihazlarında suç gelirlelerinin aklanmasını önlemek amacıyla 25 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan mevzuat değişiklikleri hatırlatılan açıklamada, "Tüm yükümlülerimize POS cihazlarının verilmesi ve kullandırılmasında daha sıkı tedbirler öngörülmüş, amacına uygun olmayan ve ilgili mevzuatında izin verilen haller dışında kullanımın önlenmesine ilişkin kontrol yükümlülükleri getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, "Bu kapsamda ödeme kuruluşlarınca POS verilirken daha sıkı kimlik tespiti yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından sağlanan bazı ödeme araçlarının kullanımı, kartın fiziken bulunduğu yerler veya güven damgası alan internet siteleri dışında yasaklanmıştır" denildi.
"2024 yılında 634 milyon TL idari paza cezası uygulandı"
Başta ödeme ve elektronik para kuruluşları olmak üzere, pos verme yetkisine sahip tüm yükümlülere uymayan finansal kuruluşlara idari para cezası uygulandığı belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda 2024-2025 dönemi boyunca yürütülen denetimler neticesinde gerekli tedbirlerin alınmaması ve mevzuat ihlalleri nedeniyle, 2023 yılında gerçekleşen işlemlere ilişkin 19 farklı ödeme ve elektronik para kuruluşuna 663 milyon TL, 2024 yılında gerçekleşen işlemlere ilişkin ise 4 farklı ödeme ve elektronik para kuruluşuna 634 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, "2021 ve 2024 yıllarına ait analiz sonuçları doğrultusunda hazırlanan tespitler, ilgili adli ve idari mercilerle paylaşılmış; hazırlanan raporlar ilgili kamu kurumlarına iletilmiştir. 2024 yılı sonrasında yapılan analizlerde, bu yönde kart kullanımının bankacılık sektörü özelinde belirgin biçimde azaldığı gözlemlenmiştir" denildi. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et